Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 3η ΓΙΟΡΤΗΣ ΡΟΔΙΟΥ

      Πραγματοποήθηκε στις 25 έως 27 Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία η 3η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη!


  Στην φετινή γιορτή είχαμε σαν στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Γι' αυτό το λόγο προσπαθήσαμε να βρούμε τα κοινά σημεία, φτιάχνοντας ένα σχεδιασμό που θα προβάλει τα ονομαστά ποιοτικά προιόντα παραγωγής μας διαφημίζοντας παράλληλα την περιοχή μας.
Επίσης δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουμε λύση στο χρόνιο προβλήμα του νερού που ταλανίζει την περιοχή μας.

   Η Γιορτή άρχισε την Παρασκεύη με την παρουσιάση του “Εκπαιδευτικού προγράμματος για τα Ερμιονίτικα Ρόδια” από το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.






    Επίσης, την ίδια μέρα έγινε και η παρουσίαση της Μελέτης με τίτλο “Φάκελος Αιτήματος Καταχώρησης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ” από τον γεωπόνο Κο Ηλία Ρούμπο.

  Το Σάββατο η Γιορτή συνεχίστηκε με μία όμορφη και συναρπαστική ποδηλατάδα, περνώντας από τον κάμπο Ερμιόνης με τα κατακόκκινα ρόδια μέχρι το Φαράγγι του Καταφυκιού.



    Το βραδάκι προσφέρθηκαν ρόδια στους επισκέπτες της Ερμιόνης από τα παιδιά που ακολουθούσαν την στολισμένη άμαξα, καταλήγωντας στην μαγική ατμόσφαιρα που είχαν φτιάξει οι ντόπιοι καλλιτέχνες μας ξεκινώντας με τους Κανταδόρους της Ερμιόνης, στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Χρήστος Τουτουτζής και μετά έκλεισαν το πρόγραμμα δύο νεανικά συγκροτήματα οι Flame Cup και οι The Faded Line.



     Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κορύφωση της γιορτής την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο λιμάνι Ερμιόνης, που οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα να δοκιμάσουν το φημισμένο Ρόδι Ερμιόνης, να πιουν τον ευεργετικό χυμό ροδιού που έστυβαν οι παραγωγοί, να δοκιμάσουν το καθαρισμένο ρόδι από τους εμπόρους ροδιού και να γευτούν τις νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει οι επαγγελματίες σε έναν χώρο διακοσμημένο με ροδιές από τα φυτώρια του κο Δημήτρη Κόντου και  κα Όλγας Δημαράκη.

   Μοναδικό ήταν και το αρχείο φωτογραφιών της κας Λουμουσιώτη Ρίνας που απεικόνιζε παραγωγούς ροδιού σε στιγμές από τη φετινή συγκομιδή!










     Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τα μαθήματα κεραμικής από την κα Ματζαβίνου Αγγελική και να κάνουν την βόλτα με τα άλογα του Ιππικού Ομίλου Ερμιονίδας και την άμαξα των κ Θοδωρή και Βασίλη Μπουζούνη.

    Στην Γιορτή είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον γνωστό σε όλους μας Μύθο για το Ρόδι Ερμιόνης που έγραψε με έναν μοναδικό τρόπο ο κ Βασίλειος Γκάτσος και μας εξιστόρησε η κα Ναταλία Φουκαλά.

   Επίσης ακούσαμε αποσπάσματα από το ποιήμα που είχε ετοιμάσει η Δημοτική βιβλιοθήκη Απόστολος Γκάτσος, η Τρελή Ροδιά του Οδυσσέα Ελύτη από την μαθήτρια Μαρία Δανιήλ.

    Για ακόμη μία χρονιά διασκεδάσαμε ύπο τους παραδοσιακούς ήχους που χόρεψε η χορευτική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας.

     Μια ξεχωριστή νότα έδωσε φέτος στην γιορτή η παρουσίαση της από τον κ Γιώργο Αμυρά και η συμμετοχή του Σεφ κ. Θοδωρή Αγγελασόπουλο, που μαγείρευε στην γιορτή συνταγές με ρόδι.

    Επίσης σημαντικά ήταν τα μηνύματα της γιορτής με την συμετοχή της μουσικής μπάντας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και των υπευθύνων που παρουσίασαν το πρόγραμμα για την απεξάρτηση ουσιών και την επανένταξη τους στην κοινωνία.

   Σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία των παραγώγων να πουλήσουν ρόδια και να προσφέρουν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" το σεβαστό ποσό των 1.456,72 Ε.

    Η προετοιμασία και η οργάνωση της Γιορτής έγινε με την συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας, της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, το Ν. Π. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού&Παιδείας, των παραγωγων και των τυποποιητων Ροδιού, των φορέων και όλων των συλλόγων της περιοχής.

     Ευχαριστούμε την ζωγράφο μας κα Ανθούλα Δουρούκου για τα έργα της στην αφίσα και στην πρόσκληση και όλους τους χορηγούς που με την οικονομική τους στήριξη συνέβαλαν στην εκδήλωση.

   Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η 3η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη.



Κολυμπάδης Παντελής
Δημ. Σύμβουλος 
Δήμου Ερμιονίδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου